Į pradžią
Lietuvos kaimo
bendruomenių sąjunga
Į pradžią Svetainės žemelapis El. paštas
RUSNĖS BENDRUOMENĖ
 
Saulėtekyje gulbių šauksmas – laimė!             
Ne kiekvienam išgirst ar pamatyti.
Manoji Rusnė – nendriastogis kaimas,
Asfaltas, sodai, senos rausvos plytos...
        Birutė Gaigalienė

Didinga Rusnės sala – vienintelė tokia Lietuvoje, išskirtinė savo unikalia gamta: čia vanduo kuria gyvenimą, čia – Jo Didenybė Potvynis...Žmogus Rusnėje nėra pats svarbiausias. Čia karaliauja gamta. Kitos tokios vietos Lietuvoje nėra, kur toks nepaprastas būtų pavasaris. Nublanksta net tolimoji Venecija...Čia žmogus gyvena ne ant vandens, o vandenyje ir su juo yra susigyvenęs...
Žuvies nereikia gelbėti nuo vandens, paukščio – nuo svaiginančio aukščio, o tikro Rusnės gyventojo – nuo potvynio. Apsemtoje trobelėje gyvenantis rusniškis atšauna: „Manęs ir su kuolu iš čia neišvarysi“. Aplinkui tyvuliuojantys potvynio vandenys čia tokie pat įprasti kaip dzūkams grybai Dzūkijoje.
 
Potvynis kasmet atneša ir vieną džiugią naujieną – atplaukia neršti stintos. Su stintų pasirodymo diena prasideda pavasaris. Tada visi ima bruzdėti kaip skruzdėlyne, tada jau rusniškiams niekas neįrodys, kad kur nors yra puikesnė vietovė nei „agurkais“ pakvipusi jų sala.
 
Nuostabiose pavasarinėse Rusnės salos pievų platybėse – tikra paukščių viešpatija, čia gausybė įvairiausių rūšių paukščių. Stovi, žiūri į akimis neaprėpiamas apsemtas pievas, o jose gausybe paukščių, ir akių negali atitraukti.
Tokioje nepaprastoje saloje, gyvena ir nepaprasti žmonės.
Matomai dėl žmonių aktyvumo, iniciatyvų gausos, pomėgių, interesų įvairumo Rusnėje   gyvuoja ir dirba dvi visuomeninės bendruomeninės organizacijos: „Rusnės sala“ ir „Rusnės šeima“. Galima pasidžiaugti tuo, kad šios organizacijos papildo viena kitą savo skirtingomis veiklos sritimis ir vieningai darbuojasi bendruomenės labui.

Bendruomeninė organizacija „RUSNĖS SALA“
 Nevyriausybinė organizacija Rusnės seniūnijos bendruomenė „RUSNĖS SALA“ buvo įsteigta 2003 m. spalio 29 d. steigiamajame susirinkime, kuriame dalyvavo 55 salos gyventojai ir iniciatyvinės grupės nariai (17-os asmenų grupė).
Organizacijos pirmininkė Dalia Drobnienė , išrinkta 12-os narių taryba.
Jau penktus metus bendruomeninė organizacija organizuoja visos Rusnės salos bendruomenės pavasario šventę, pavadinusi ją senuoju – Šaktarpio- vardu. Šiuo žodžiu vadinamas laikas, kai saloje gyvenę žmonės būdavo visiškai atskirti nuo žemyno: ledas upėje jau neišlaikydavo žmogaus ir nebeleisdavo plaukti valtimis. Tuo metu rusniškiai ilsėdavosi ir švęsdavo. Tokia šventė balandžio mėnesį rengiama ir dabar.
 
 
 
 
 
   BENDRUOMENINĖ ORGANIZACIJA „RUSNĖS ŠEIMA“

 

Susikūrimas.
Tai pati jauniausia bendruomeninė organizacija rajone.  Bendruomenės „Rusnės šeima“ steigimo sutartis pasirašyta 2006 m. gruodžio 19 d., steigiamasis susirinkimas įvyko 2007 m. sausio 04 d., organizacija įregistruota 2007 m. sausio 26 d. 
Pirmininke išrinkta Sandra Stadalninkienė. Išrinkta penkių narių valdyba. Organizacijoje yra 33 nariai. Organizacija nuo 2007 m. kovo 16 d. yra Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos (LKBS) narė. Bendruomenės „Rusnės šeima“ valdybos pirmininkė Edita Grinčinaitienė yra ir LKBS valdybos narė, atstovaujanti Šilutės rajono kaimo bendruomenes.
Kodėl „Rusnės šeima“?
Mūsų visuomenėje pati svarbiausia bendruomenė yra šeima. Nors tai mažiausia visuomenės ląstelė, tačiau ji yra ne tik gyvybės, bet ir visokio gėrio šaltinis: kurį sunaikinus, visuomenė pasmerkta žlugti. Šeima turi iškelti tikėjimo žiburį, tik tada atsigaus mūsų kaimas, valstybė, nuvargusi mūsų tauta. Todėl ir organizacijos veiklos dėmesys pirmiausiai skirtas šeimos gerovei.

Veikla
Suorganizuoti renginiai
Bendruomenės nariai susitiko su sveikos gyvensenos ir diabeto specialiste Elvyra Balčytiene, kuri paskaitė paskaitą "Viršsvorio įtaka diabetui". Moterims labai patiko seminaras Šilutės kirpykloje "Dailutė", kurios savininkė Dalia Ališauskienė ne tik pasakojo, kaip prižiūrėti plaukus, bet ir kiekvienai rusniškei padarė šukuoseną.
Pavasarį bendruomenės moterys mokėsi floristikos paslapčių - seminarą vedė klaipėdietė floristė Audra. Ypač puikiai komponuoti augalus sekėsi Inesai Bukantienei. Visi "Rusnės šeimos" floristikos darbai eksponuoti Salos etnokultūros ir informacijos centro surengtoje velykinėje parodoje.  
 
Be to, "Rusnės šeima" pirmą kartą kaip bendruomeninė oganizacija dalyvavo "Šaktarpio" šventėje, kurioje irgi pristatė savo floristikos darbus.
Stengiamasi pradžiuginti kiekvieną bendruomenės narį, suteikti jam išskirtinį dėmesį. Štai gimtadienio proga Lina Talandienė su šeima pakviesta į Klaipėdos muzikinio teatro spektaklį "Paryžiaus katedra".
Surengta bendruomenės narių viešnagė Kretingos vienuolyne.
 
Su šio vienuolyno vienuoliais užsimezgė ypatinga draugystė: brolis Benediktas ne kartą atvyko susitikti su rusniškiais, skaitė paskaitą, kartu dalyvavo iškyloje. O vieno susitikimo Rusnės koplyčioje metu padovanojo tikinčiųjų bendruomenei ypač vertingą dovaną - Tabernakulį, iki tol saugotą Kretingos vienuolyne. Tai speciali spintelė, skirta Švč. Sakramentui laikyti. Vienuolių dėka.
 
Bendruomenės atstovai kartu su Rusnės jaunimu surengė susitikimą su Lietuvos euroskautais.
 
Kultūriniai renginiai
"Rusnės šeimos" nariai pagyvino ir kultūrinį salos gyvenimą. Rusnės bibliotekoje "Rusnės šeimos" narys Sigitas Grinčinaitis eksponavo fotografijų parodą "Įdomių žmonių galerija", kuri sulaukė didelio rusiškių susidomėjimo.
 
 Nido Pečkio iniciatyva, birželį ant Atmatos kranto koncertavo "Bardų žygio per Lietuvą" dalyviai - žinomi ir pradedantieji bardai. Svečiams taip patiko koncerto vieta - vandenų apsupta sala, kad jie planuoja čia surengti daugiau koncertų.
 
 
Bendradarbiavimas
Bendradarbiaujat su Saugų seniūnijos "Šeimos klubu" įgyvendinamas projektas "Europa mano kieme". Šio projekto renginys - Rusnės žvejo etnografinėje sodyboje vykusi filmo "Karalienė" apie Didžiosios Britanijos valdovus peržiūra, Europos šalių patiekalų degustacija.
Gražūs bendradarbiavimo ryšiai užmegzti su Šilutės kredito unija. Vasaros pabaigoje "Rusnės šeimos" nariai priėmė Rusnėje visų šalies kredito unijų žvejų mėgėjų pirmosios spartakiados dalyvius, vaišino kareiviška koše, žuviene.
 
Bendradarbiaujama su Kazlų Rūdos bendruomene, kurios nariai Rusnėje svečiavosi rudenį.
 
 
Projektai
-Projektas „Europa mano kieme“. „Rusnės šeimos“ bendruomeninė organizacija kaip projekto partneris. Projekto teikėjas Saugų seniūnijos Šeimos klubas. Filmas vežamas buvo po įvairias rajono seniūnijas;
-Gautas finansavimas iš Žemės ūkio ministerijos parengtam projektui „Materialinės - techninės bazės, reikalingos bendruomenės „Rusnės šeima“ kokybiškai veiklai vykdyti, įsigijimas“.
 
Mokymai
Ypatingas dėmesys organizacijoje yra skiriamas narių mokymams, rengimasis projektinei veiklai.
Nes tik besimokanti bendruomenė yra kaimo sėkmė.
Bendruomenės nariams labai svarbu pasirengti projektinei veiklai, išmokti rašyti projektus, juos įgyvendinti. Tam reikia daug žinių.
Pernai "Rusnės šeimos" nariai dalyvavo daugelyje seminarų.
6 rusniškiai išklausė Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos seminarų ciklą "Etnografiniai amatai Lietuvos kaime - alternatyva žemės ūkio veiklai 2007-2013 m.".
Trys organizacijos nariai dalyvauja Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos projekte "Andragogų - praktikų kvalifikacijos kėlimas verslumo ugdymo kontekste". Baigę šiuos mokymus, rusniškiai įgis bendruomenių konsultantų, verslumo kompetencijos vertintojų kompetenciją.
 
Taip pat dalyvavo mokymuose "Tarptautiniai projektai ir partnerių paieška užsienyje", mokymuose: "Projektų  rašymo pagrindai", "Partnerystė. Darbo su grupe, komandinio darbo įgūdžiai", "Strategijos rengimo gairės" ir "Darbas asociacijoje. Teisės aktai, valdybos funkcijos, strategijos, gerosios patirties pavyzdžiai", "Kaimo bendruomenių veiklos organizavimas", "Kaimo bendruomenių vadyba", "Sociologija kaimo bendruomenėje".
Bendruomeninė organizacija "Rusnės šeima" yra asociacijos "Lamatos žemė" narė, delegavusi keturis savo narius į jos veiklą. Nariai aktyviai dalyvauja rengiant rajono strateginį plėtros planą, visuose mokymuose.
 
Rusnės šauliai
Dešimt jaunųjų šaulių iš Rusnės dalyvauja Viktoro Gailiaus vadovaujamos Šilutės jaunųjų šaulių kuopos veikloje. V.Gailius 2007 m. išrinktas "Lietuvininkų vilties" premijos laureatu už pasiaukojamą darbą su rajono jaunimu.
Rusnės jaunųjų šaulių būrio vadas - Jonas Grinčinaitis, būrininkas - Eimantas Jankauskas.
Jaunimas dalyvauja pratybose, atstovai lankė instruktorių kursus, renkasi į rikiuotes, sportuoja.
                   
2008 m. vasario mėnesi pasirašyta trišalė bendradarbiavimo sutartis tarp bendruomenės „Rusnės šeima“, Rusnės jaunimo klubo ir  Rajono jaunimo edukacinio centro.
Tai pirmųjų veiklos metų darbai, nes neseniai suėjo bendruomeninės organizacijos „Rusnės šeima“ gyvavimo metukai. Tačiau yra daug užmačių, daug ambicijų dirbant, ilsintis ir gyvenant Rusnės saloje.
 
Koordinatės: Bendruomenė „Rusnės šeima“
Kuršmarių g. 8, 99348 Rusnė,
             Šilutės r., Lietuva
             Valdybos pirmininkė Edita Grinčinaitienė
             Tel. 8441 58444б, mob. 867630950
             egrincinaitiene@gmail.com
© Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga. Visos teisės saugomos.  Sprendimas: Idamas. Naudojama Smart Web sistema.