Į pradžią
Lietuvos kaimo
bendruomenių sąjunga
Į pradžią Svetainės žemelapis El. paštas
2015-12-09  

Kulinarinio paveldo atradimas Meilūnuose

Lietuvos Seimas 2015 – uosius metus paskelbė Etnografinių regionų metais. Lapkričio pabaigoje Biržų rajono Meilūnų kaimo bendruomenės namuose įvyko edukacinis renginys „ Kulinarinio paveldo išsaugojimas bendruomenėje“ – skirtas Etnografiniams regionų metams pažymėti. Renginį organizavo Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Meilūnų bei Nausėdžių struktūriniai padaliniai , Biržų kultūros centro Meilūnų skyrius , bei Meilūnų kaimo bendruomenė.

Renginyje savo patiekalus pristatė ne tik moterys iš kaimyninių bendruomenių , bet sulaukėme ir viešnių iš Skrebiškių kaimo bendruomenės. Veikė knygų paroda „ Virkime ir kepkime pačios“. Bendruomenės namus puošė Genovaitės Bartašienės pintų tautinių juostų paroda.

Sveikinimo žodį tarė Biržų rajono savivaldybės tarybos narė, Biržų rajono kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Nijolė Šatienė ir Meilūnų kaimo bendruomenės pirmininkė Aiva Pikčiūnienė. Visiems renginio dalyviams ir svečiams nuotaikingą programėlę apie duoną parodė Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos vaikų etnografinis ansamblis „ Saulytė“( vadovės mokytojos Irena Nevierienė ir Janina Žukauskienė).  

Nausėdžių kaimo moterys, norėdamos supažindinti su savo kaimo kulinariniu paveldu, būtinai siūlė paragauti naminės juodos duonos, sūrio iš obuolių bei varškės , rūkytos dešros ir lašinių. Svilių kaimo bendruomenės pirmininkė Genovaitė Grubinskienė pristatė savo kaimo firminį , dar karštą bulvinį kugelį. Be kugelio Svilių bendruomenėje nepraeina nei vienas renginys - džiaugėsi Genutė.

Na o skrebiškietė Marytė pristatė labai, labai senovinį patiekalą - „Stačius burokus“, kuris ir gaminamas iš pašarinių burokų. Šis patiekalas ir pelnė kulinarinio paveldo ,, Atradimo“ nominaciją.

Nors Meilūnų bendruomenė nedidelė, bet atskiruose kaimuose gyventojai maitinasi toli gražu ne tais pačiais valgiais. Tą patį patiekalą šeimininkės iš skirtingų kaimų visiškai skirtingai paruošia. Biržų krašto žmonės nuo seno garsėja svetingumu ir vaišingumu, o Meilūnų kaimo šeimininkės paruošia tokius nuostabius valgius, kad kiekvieno paskanavus norisi pirštus apsilaižyti ir dar sykį pakartoti. Meilūnietė Dalina visiems pristatė savo giminės ir šeimos pagrindinį kulinarinio paveldo patiekalą – geltonskruostį„Pakišuolį“, bei baltą plikytą duoną. Lamokėlių kaimo gyventoja - Eugenija visus vaišino senoviniu vinegretu.

Visi renginio dalyviai buvo vieningos nuomonės, kad nors lietuviška virtuvė formavosi ir keitėsi ištisus šimtmečius, kaimo gyventojų valgymo įpročius kaip ir seniau, taip ir dabar diktuoja gamta, joje randamos gėrybės. Vasarą lietuviai valgo pačių išaugintas daržoves, miškuose ir pievose rinktas uogas, rudenį – sodo vaisių derlių ir grybus, o žiemą ir pavasarį iš lentynų traukia įvairiausias uogienes, namuose spaustas sultis, marinuotus grybus ir agurkus.  

 

Sandra Bieliauskienė Meilūnų bibliotekininkė, Meilūnų bendruomenės tarybos narė

 
Atgal   Spausdinti  

© Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga. Visos teisės saugomos.  Sprendimas: Idamas. Naudojama Smart Web sistema.